perjantai 7. syyskuuta 2012

Pyrintö murtaa paikkapuolustuksen myyttiä

Tampereen Pyrinnön päävalmentaja Ville Tuominen on lukuisten muiden Korisliigan pääkäskyttäjien tapaan ryhtynyt julkaisemaan blogikirjoituksia oman seuransa sivuilla ”Valmentajan värikynästä” –otsikolla. Uusimmassa blogissaan Tuominen pureutuu tamperelaisten alkavalla kaudella käyttämään puolustustaktiikkaan, jonka turvin hän toivoo murtavansa ainakin osan paikkapuolustuksen myytistä.
”Jos tapaamme puolustaa haluaa leimata, niin paras ilmaus lienee 1-3-1 match-up. Tarkoituksemme on yhdistää Suomessa yleisesti käytetyn sideline -miespuolustuksen aggressiivisuus sekä periaatteet ja paikkapuolustuksissa käytettävä aluevastuu. Alkavalla kaudella olemme Korisliigan isokokoisin joukkue ja tällä tavalla saamme mielestäni parhaiten käytettyä tätä vahvuutta hyödyksemme. Tämä tapa on ainoa harjoittelemamme puolustusmuoto, mutta vaihtelemalla aggressiivisuus- ja lähtötasoa pystymme saamaan aikaan saman rytminmuutoksen kuin perinteisellä puolustusmuodon vaihtamisella” Tuominen kirjoittaa.
Tuomisen mukaan Pyrinnön lähtökohtana on pitää iso sentteri lähellä koria puolustamassa post-pelaajia tai auttamaan ajoissa. Myös laitapelaajien koko mahdollistaa sen, että kakkosapu on edelleen riittävän iso.
”Tällä tavalla pelaamalla saamme tehokkaasti eliminoitua Suomessa paljon käytettävän high pickin,  sillä pystymme vaihtamaan tämän skriinin takapelaajiemme kesken. Lisäksi pyrkimyksemme on saada vastustaja ulos heidän harjoittelemistaan hyökkäysmalleista. Tulemme käyttämään myös paljon koko kentän puolustuksia rikkoaksemme vastustajan hyökkäyksen rytmiä entistä enemmän”, Tuominen jatkaa.
Tuomisen konseptin kulmakivet ovat puhe, pallon paine, avaussyötön ylipelaaminen ja vahva heikon puolen apu. Täsmälleen samat periaatteet voi Tuomisen mukaan luetella myös Susijengin puolustuksesta.
”Ero syntyy siinä, että vaihdamme kaikki skriinit, leikkaukset ja paikanvaihdot mahdollisuuksien mukaan pelaajista riippumatta. Jokainen pelaajamme on vastuussa yhdestä vastustajasta ja mikäli vaihtaminen ei onnistu, niin velvollinen seuraamaan tätä pelaajaa joka puolelle kenttää. Tämä vartiointivelvollisuus puolestaan romuttaa puheet paikkapuolustuksesta”, Tuominen selvittää.
Tuominen tietää, että vastaavia puolustusmalleja löytyy yliopistokoriksen puolelta lukuisia ja Maccabi Tel Aviv toteuttaa myös jossain määrin samanhenkistä konseptia. Lisäksi Euroliiga-tasolla on laajalti käytössä ns. triple-switch joka on saman konseptin johdannainen pienemmässä mittakaavassa.
”Suomalaisessa koripallossa paikkapuolustus ja sen opettaminen on puolestaan aivan lapsen kengissä ja paikka mielletäänkin alasarjasumputtamiseksi. Toivon, että omalta osaltamme olemme murtamassa tätä myyttiä”, Tuominen korostaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti